Matematik Dersi İle İlgili 10 Altın Kural

Matematik Dersi İle İlgili 10 Altın Kural

Matematik dersi ile ilgili 10 altın kural, yazısında "Matematik dersine nasıl çalışmalıyım?", "Matematik dersi ile ilgili sıkıntıların üstesinden nasıl gelebilirim?", "Matematik dersinde nasıl başarılı olabilirim?" vb. sorulara cevap vermiş olduk. Yazıda belirttiğimiz 10 altın kuralı uygulayan her öğrenci kısa zaman içinde matematik dersinde büyük bir ilerleme kaydedecektir.

1. Dört işleme tam olarak hakim ol
Matematiğin temelini dört işlem oluşturur. Dört işlem matemetik için her şey demektir. Dört işlem konusunda yani toplama, çıkarma, çarpma ve bölmede herhangi bir eksiğin olursa matematikte ilerlemen mümkün değildir. Matematik yolculuğunun ilk adımı, dört işlemdeki bütün eksiklikleri gidermektir.

 

2. Matematiğin temel kavramlarını iyi öğren
Matematik ile ilgili temel kavramlar olan rakam, doğal sayı, tam sayı, pozitiflik, negatiflik, köklü sayı, üslü sayı, rasyonel sayı, mutlak değer vs. gibi kavramları iyice öğren, bu kavramlara aşina ol. Unutma ki matematik bir dil bu kavramlar ise matematik dilinin kelimeleridir. Kelimeleri bilmeden dili konuşmak mümkün değildir.

 

3. Soru tarzlarını öğren ya da ezberle
Matematik dersinde her konu ile ilgili en fazla 10 farklı soru tarzı vardır. İlk yapacağın iş  bu soru tarzlarını ezberlemek ya da öğrenmek olsun. Eğer ki soru tarzlarını ezberlesen karşına çıkan tüm soruların sadece rakamları değişmiş aynı sorulardan meydana geldiğini fark edersin.

 

4. Kolaydan zora doğru ilerle
İlk önce çok basit soruları çöz. Başlangıçta çözdüğün sorular ne kadar kolay olursa senin için o kadar motive edici olur. Aynı zamanda her kolay soru matematiksel pratiğini de geliştirmene katkı sağlayacaktır.

 

5. Soruların çözüm yollarını dikkatlice incele
İlerlerken ister doğru çözdüğün olsun isterse yanlış çözdüğün olsun soruların çözümlerini mutlaka dikkatlice incele. Aynı soru kalıplarında aynı şeylerin tekrarlandığına şahit olacak ve belli bir noktadan sonra aynısını daha önce çözmüştüm, incelemiştin diyeceksin.

 

6. Çözemediğin soruları çözümleriyle birlikte bir deftere yaz
Başlangıçta çözemediğin her soruyu çözümü ile birlikte aynen deftere yaz. Ve deftere yazarken de sorunun adım adım nasıl çözüldüğünü dikkatilice incele. Kendine ben nerede hata yapmıştım, diye sor.

 

7. Düzenli çalışma alışkanlığı oluştur
Matematik dersi öğrenildikten sonra kolay kolay unutulan bir ders değildir ama öğrenme süreci belli bir disiplin ve süreklilik ister. Her gün belli bir süre matematik çalışmak, konular arasında bağlantı kurmana ve öğrendiklerini her gün tekrarlamana katkı sağlayacaktır. 

 

8. Öğretmen ya da arkadaşlarından yardım almaktan çekinme
Öğrenme sürecinde sadece ders dinlemek, soru çözümlerini izlemek, çözümlü soruları incelemek sana yeterli gelmeyebilir. Bazen çözemediğin soruların kitaptaki çözümlerine bakarsın ama sana anlaşılmaz gelir. İşte o anda sana soru çözümü için yardım elini uzatacak bir öğretmene ya da arkadaşa ihtiyacın olacaktır. Sana düşen hiç usanmadan, sıkılmadan anlamadığın noktaları çevrendekilere sorup öğrenmektir.

 

9. Her konu ile ilgili en az 50 adet soru çöz
Her ünite ile ilgili 50 adet soru çözmen demek aynı soru tarzını en az beş defa çözmek ya da çözmeye çalışmak demektir. Bu şekilde o konu ile ilgili soru tarzlarına iyice hakim olmuş olursun. Ne kadar soru çözersen o kadar ilerleme kaydedersin. Matematiğin de diğer derslerin de püf noktası bol soru çözmektir.

 

10. Mini denemeler ile konular arasındaki bağlantıyı güçlendir
Eğer ki arada bir mini deneme (bitirdiğin en az 4 konu ile ilgili karma sorular) çözmezsen geçmişte karşılaştığın soru tazrlarını ve öğrendiğin, keşfettiğin, geliştirdiğin çözüm tekniklerini unutmaya başlarsın. Geriden toplayarak ilerleme en doğru ve etkili öğrenme yöntemidir. Bunun için de mini denemeler ele geçmez bir fırsattır.