Bir çok insanın dert yandığı en önemli konuların başında tembellik konusu gelmektedir. Bu derde müptela olmuş olan insanların belki de en fazla aradıkları şey “Biz bu tembellikten nasıl kurtuluruz?”, "Tembellikten kurtulmak için neler yapmalıyız?", "Tembellik için çözüm önerileri nelerdir?" tarzı soruların cevabıdır. Bu yazımızda tembellikten kurtulmak için çok önemli tavsiyelerde bulunacağız. Umarız sizlere faydalı olur.
1.Küçük alışkanlıklar elde edinin
Kendinize küçük küçük görevler verin ve bu görevlerin alışkanlık haline dönebilmesi için kırk gün üst üste bu görevi yerine getirin. Ama sakın zor görevler seçmeyin. Görevler gayet kolay olsun.
Örneğin; her gün bir sayfa kitap okumak, dişlerini fırçalamak, 3 tane İngilizce Kelime Ezberlemek gibi küçük görevler.
2.Ertelemekten uzak durun
İşinizi asla sonraya ertelemeyin. Sonraya ertelemek insanı tembelliğe götüren en büyük sebeplerden biridir. Unutmayın ki sonraya bırakılan iş, bir başka işinizin sonraya bırakılmasına sebep olur. Bu da sizin devamlı geride kalmanıza ve kendi kendinize ben bu işi yapsam bile diğer işi yapamam, yetiştiremem düşüncesine sahip olmanıza sebep olur ve bu düşünce de sizi hiçbir işi yapmamaya götürür.
Bugünün işini yarına bırakma atasözünü asla unutma. Atalarımız bu sözü keyfi olarak ifade etmemişler.
3.İşe başlamadan önce beyninizi ikna edin
Yapılan araştırmalar, bir işe başlamadan önce o işin yapılabileceğini beynine kabul ettiren insanların işlerini daha bir aşkla yaptıklarını ortaya koymuştur. Onun için işe başlamadan önce beyninize motive edici sinyaller gönderin. Beyninizi motive edin, ikna edin. Motive edilmiş bir beyinle işlerinizi heyecanla yapacağınızı asla unutmayın.
4.Motivasyonunuzu arttıracak konuşmalar dinleyin, yazılar okuyun
Motivasyonunuzu arttıracak konuşmalar dinleyerek, yazılar okuyarak kendi iç enerjinizi arttırabilirsiniz. Artan iç enerjiniz mutlaka sizi harekete geçirecektir. Harekete geçen bir cismin hareketliliğini sürdürmek, duran bir cismi harekete geçirmekten daha kolay olduğu için harekete geçtikten sonra işiniz kolaylaşacaktır.
5.Motivasyonu hep dışarıdan beklemeyin.
Şunu belirtmeliyim ki motivasyonunuzu devamlı olarak dış etkilerle arttırmanın derdinde olursanız asla sürekliliği yakalayamazsınız. Dışarıdan gelen enerji devamlı değildir. Ama sizin içinizdeki enerji devamlı sizinle birliktedir ve süreklidir.
Asıl motivasyon kaynağınız sizin iç aleminiz olsun. Kendi halinize bir göz atın. Yapmanız gerekenleri yapmadığınızdan dolayı nelerden mahrum kaldığınızı düşünün. On dakikalık çalışmaktan kaçındığınız için en az on saat sefil bir hayat yaşamak zorunda olacağınızın farkında olun ve bunun için harekete geçin.
6.Fazla uykudan kaçının
Günlük uyuyacağınız maksimum süre 7 saat olsun. Yedi saatten fazla asla uyumayın. Minimum süreyi ise kendi bünyenize göre belirleyin. Genel olarak 7 saatten fazla 6 saatten de az uyumayın.
Fazla uyku insanı sersemleştirir. Özellikle de kerahat vakitlerinde (sabah güneşin doğuşuyla başlar 45 dakika sürer, ikindi güneşin batışına 45 dakika kalması ile başlar güneşin tamamen batması ile biter) asla uyumayın. Bu uyku Hadis-i Şerif'lerde de yerilmiş ve insan sağlığına zararlı olduğu belirtilmiştir. Bilimsel olarak da bu vakitlerdeki uykunun insanı tembelleştirdiği, sersemleştirdiği ispat edilmiştir.
7.Fazla yemek yemekten uzak durun
Fazla yemek yiyen insan yavaşlar ve yavaşlayan insan şişmanlar. Şişmanlayan insan da tembelleşir. Fazla yemek yemek insanı uyuşuk hale getirir, beynin çalışmasını engeller, sinirlerin daha çok sindirim ile meşgul olmasından dolayı insan bir çok yetisini tam olarak kullanamaz.
Fazla yemek yiyen insan fazla uyumak zorunda kalır. Fazla uyku da tembelliğin zaten başlıca sebebidir.
Özellikle şekerli yiyecekler ve içeceklerden mutlaka uzak durunuz. Şekerli yiyecek ve içecekler size anlık enerji verirler ama enerjileri çabucak söner ve sizi uyuşuk hale getirir.
8.Her gün egzersiz yapın
Vücudunuz sıhhatli ve hareketli olmazsa kendinizi ne bedensel olarak ne de ruhsal olarak tembellikten kurtaramazsınız. Bunun için mutlaka her gün egzersiz yapın. Egzersiz yapın derken size saatlerce spor yapmaktan, fitness salonlarında vücudunuzu şişirmenizden bahsetmiyorum. Her gün biraz yürümeniz, evde açma germe hareketleri yapmanız, şınav ve mekik hareketleri yapmanız günlük egzersiz için size yeterli gelecektir.
Zamanınız varsa sabahları kısa koşular yapmanız da size çok iyi gelecektir.
9.Sosyal medyada fazla zaman harcamayın
Sosyal medya insanları hareketsizliğe götüren başlıca faktörlerden biri. Saatlerimizi küçücük bir ekrana bakarak geçiriyoruz. Anlık olarak farklı konularda paylaşımlara beynimizi maruz bıraktığımızdan dolayı da beynimizin de çalışma fonksiyonlarını köreltiyoruz. Hem vücudumuzun hem de beynimizin hareket fonksiyonlarını sosyal medya ile minimize ediyoruz. Bu da bizi hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak tembelliğe götürüyor.
Günlük sosyal medya limitiniz olsun. Haftalık sosyal medya oruçları tutun. Şu şu günlerde hiç sosyal medya kullanmayacağım deyin ve bunu yerine getirin. İnanın bunun çok faydasını göreceksiniz ve bize de dua edeceksiniz.
10.Tembel insanlarla arkadaşlık yapmaktan kaçının
“Arkadaş arkadaşının dini üzerinedir.” mealindeki Hadis-i Şerif'i hepimiz duymuşuzdur. Bu Hadis-i Şerif aslında bize bir hakikati haykırıyor ama biz hikmet cihetiyle Hadis-i Şerif'e bakmadığımızdan dolayı hiçbir ders çıkartamıyoruz. Genel olarak takıldığınız arkadaşlık çevresi nasılsa siz de öyle olmaya başlarsınız. Bu tembellik konusu için de geçerlidir. Çevrenizdeki arkadaşlarınızın çoğu babasının parası ile geçiniyorsa ve kendi alın teri ile para kazanmanın derdinde değilse; inanın bir süre sonra siz de onlar gibi olmaya başlarsınız.
Çevrenizdeki arkadaşlarınızın ülkenin kalkınması için, ümmetin kurtulması için mücadele etme azim ve gayretleri yoksa inanın ki bir süre sonra siz de artık mücadele ve gayret göstermemeye başlarsınız.
Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim sözü hep kulağınıza küpe olsun. Siz siz olun hep kendini geliştiren, aksiyoner olan, hareketli olan, tembellikten uzak olan insanlarla arkadaş olun. Kötü arkadaş kurbanı olmayın.