Necmettin Erbakan (1926-2011), Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir yere sahip mühendis, akademisyen ve siyasetçidir. Milli Görüş hareketinin lideri olarak bilinir ve Türkiye’de milli ve manevi değerleri merkeze alan siyasi anlayışın öncüsü olmuştur.
Erbakan, 1948 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) mezun olduktan sonra Almanya’da doktora yaptı ve burada motor teknolojileri üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Türkiye’ye döndüğünde ilk yerli motor fabrikası olan Gümüş Motor’un kurulmasına öncülük etti ve akademik alanda da önemli başarılara imza attı.
1969 yılında siyasete atılan Erbakan, Milli Nizam Partisi'ni (MNP) kurarak Türkiye’nin bağımsız sanayi hamlesini ve İslami değerleri önceleyen bir politika izlemeye başladı. Daha sonra Milli Selamet Partisi (MSP) ile siyaset sahnesinde etkisini artırdı ve 1974’te Bülent Ecevit ile koalisyon hükümeti kurarak Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekâtı gerçekleştirildi.
1996 yılında Refah Partisi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk muhafazakâr başbakanı oldu. D-8 (Gelişen Sekiz Ülke) projesini hayata geçirerek İslam dünyasının ekonomik gücünü artırmayı hedefledi. Ancak, hükümeti, 28 Şubat 1997’de yaşanan post-modern darbe süreciyle sona erdirildi ve 1998’de Refah Partisi kapatıldı.
Necmettin Erbakan, siyasi hayatı boyunca bağımsız sanayi, İslam dünyasının birlikteliği ve Türkiye’nin ekonomik kalkınması için çalıştı.
Tarihe geçen sözlerinden biri şudur:
"Biz bu millete hizmetkâr olmaya geldik!"
Erbakan, inanç, ekonomi ve siyaset alanında derin izler bırakarak 27 Şubat 2011’de vefat etti. Davası, fikirleri ve projeleri hâlâ milyonlarca insan tarafından yaşatılmaktadır.